Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  09/01/2019
Data da última atualização:  14/01/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  HORNUNG, P. S.; BARBI, R. C. T.; TEIXEIRA, G. L.; ÁVILA, S.; SILVA, F. L. de A. da; LAZZAROTTO, M.; SILVEIRA, J. L. M.; BETA, T.; RIBANI, R. H.
Afiliação:  Polyanna Silveira Hornung, UFPR; Rafaela Cristina Turola Barbi, UFPR; Gerson Lopes Teixeira, UFPR; Suelen Ávila, UFPR; Fernando Lucas de Abreu da Silva, UFPR; MARCELO LAZZAROTTO, CNPF; Joana Léa Meira Silveira, UFPR; Trust Beta, University of Manitoba; Rosemary Hoffmann Ribani, UFPR.
Título:  Brazilian Amazon white yam (Dioscorea sp.) starch: impact on functional properties due to chemical and physical modifications processes.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, v. 134, n. 3, p. 2075-2088, Dec. 2018.
DOI:  10.1007/s10973-018-7353-1
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The functional properties of starch granules define its application in food and non-food industries. Thus, in this study we investigated thermal, rheological, structural and colour properties of the native and modified starch of the Amazon Dioscorea sp. (white yam) tuber. The Dioscorea sp. native starch was modified by applying single, simultaneous and combined modification agents (sodium hypochlorite, ultraviolet (UV) radiation and microwave irradiation). The thermogravimetric curves showed three main mass losses and increased thermal stability for the triple (NaClO + UV + microwaves) modified sample. The UV-irradiated samples required less energy (enthalpy) to gelatinize as registered by the differential scanning calorimetry. Performing modification using microwaves resulted in starches of highly viscous pastes as recorded by the rapid visco analyser. All the starch gel samples presented thixotropic behaviour, in which pseudoplastic characteristics were adequately described by Ostwald?de Waele and Herschel?Bulkley models. Rheological evaluation also revealed that one-step modified starches could produce stronger gels than the native one. Lower degree of relative crystallinity and a wide range of granule sizes were demonstrated by X-ray diffraction patterns and scanning electron microscopy. The colour measurement revealed the brightening and browning action of NaClO and microwaves, respectively.
Palavras-Chave:  DSC; Microwave irradiation; Radiação ultravioleta; SEM; Starch oxidation; TG/DTG; Tuber starch.
Thesagro:  Amido; Inhame; Oxidação; Tubérculo.
Thesaurus Nal:  Dioscorea; Ultraviolet radiation.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF56672 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  28/11/2023
Data da última atualização:  28/11/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  SILVA, M. L. DA; BRASSOLATTI, L. C.; CARACUSCHANSKI, F. D.; SANTANA, R. C. M.; GUIMARAES, E. da S.; GRUDZINSKI, C. E.; ALVES, T. C.; GARCIA, A. R.; ZAFALON, L. F.
Afiliação:  MARIA LAURA DA SILVA, Centro Universitário Central Paulista; LARISSA CRISTINA BRASSOLATTI, UNIVERSIDADE ESTADUAL PAULISTA; FERNANDO DAVID CARACUSCHANSKI, UNIVERSIDADE ESTADUAL PAULISTA; RAUL COSTA MASCARENHAS SANTANA, CPPSE; EDILSON DA SILVA GUIMARAES, CPPSE; CHRISTINE ELISABETH GRUDZINSKI, Universidade de São Paulo; TERESA CRISTINA ALVES, CPPSE; ALEXANDRE ROSSETTO GARCIA, CPPSE; LUIZ FRANCISCO ZAFALON, CPPSE.
Título:  Estudo da relação entre a termografia infravermelha e outros métodos diagnósticos da mastite subclínica bovina.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  In: JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA SÃO CARLOS, 15., 2023, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Pecuária Sudeste; Embrapa Instrumentação, 2023.
Páginas:  p. 48.
Idioma:  Português
Conteúdo:  A mastite bovina é um processo inflamatório da glândula mamária com origem principalmente infecciosa.
Palavras-Chave:  Contagem de células somáticas; Métodos diagnósticos.
Thesagro:  Leite.
Thesaurus NAL:  Staphylococcus.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1158804/1/EstudoRelacaoTermografia.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPPSE26242 - 1UPCRA - DDPROCI-2023.00100SIL2023.00273
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional